3/7/15

Σίμος Κεδίκογλου: Ναι στην Ελλάδα της Ευρώπης

Την Κυριακή  ο ελληνικός λαός καλείται να πει  Ναι  στην Ελλάδα της Ευρώπης – Ναι στην ελπίδα  να ξαναμπούμε γρήγορα στο δρόμο της ανάπτυξης τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου , εκφράζοντας τη βεβαιότητα , ότι η Κυβέρνηση ήθελε να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρώ βάσει ενός στρατηγικού σχεδιασμού, διατυπώνοντας -παράλληλα- το ερώτημα, εάν τελικά, έτυχε ή πέτυχε η σημερινή κατάληξη. «Αν έτυχε-όπως είπε χαρακτηριστικά- λόγω της ασχετοσύνης των κυβερνώντων ή αν πέτυχε, γιατί αυτό ήταν κατά βάθος το σχέδιό τους;».

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΡΑΔΙΟ 1» επεσήμανε ότι, δυστυχώς, επαληθεύτηκε στις εκτιμήσεις  του, όταν έλεγε προεκλογικά,  πως κανένας δεν σου δίνει λεφτά χωρίς όρους και χωρίς καμία δέσμευση, αφού το μόνο που τελικά κατάφερε η Κυβέρνηση ήταν να υπογράψουν μνημόνιο χωρίς λεφτά.
Ο Σίμος Κεδίκογλου απαρίθμησε τα τραγικά λάθη της Κυβέρνησης,  που μάς οδήγησαν με την «πλάτη στον τοίχο» και τα οποία είναι:

    Η κακή συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου που ήταν αποτέλεσμα της δημιουργικής ασάφειας.
    Η διαπραγμάτευση κατά μόνας με τους θεσμούς και όχι με την τρόικα που είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούμε αντιμέτωποι με 21 συνομιλητές και όχι με έναν ενιαίο.
    Η απώλεια των συμμάχων
    Το γεγονός ότι ο χρόνος τον οποίο αφήνανε να περάσει λειτούργησε υπέρ του ισχυρότερου.

Ο βουλευτής απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις αναφορικά με το δημοψήφισμα της Κυριακής και το ψηφοδέλτιο έκανε λόγο για  παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού, όπως δήλωσε, ακόμα και στο δημοψήφισμα της χούντας τα ψηφοδέλτια ήταν δύο, ενώ έχουμε και αλλαγή της ελληνικής γλώσσας, από τη στιγμή που το Ναι ή Όχι γίνεται Όχι ή Ναι. Μάλιστα παρέπεμψε σε ενδεικτική γελοιογραφία του Αρκά και σε αυτό που διατύπωσε, ότι δηλαδή πάλι καλά που δεν έβαλαν το Ναι στην πίσω σελίδα.

Ο Σίμος Κεδίκογλου στηλίτευσε την Κυβέρνηση για την προσπάθειά  της να επηρεάσει και να κατευθύνει την ψήφο των πολιτών, λέγοντας ότι ούτε επί χούντας Υπουργοί δεν συγκέντρωναν τους υπαλλήλους των Υπουργείων τους, όπως έκανε ο κ. Κατρούγκαλος,  για να τους πούνε τι θα ψηφίσουν ή αναρτώντας πανό σε Υπουργεία.



Ακολουθεί η συνέντευξη του Σίμου Κεδίκογλου:

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Γιατί μετατρέψατε την ουσία του ερωτήματος του δημοψηφίσματος στο μέσα ή έξω από το Ευρώ; Δεδομένου, ότι οι  πολίτες όσοι δεν έχουν ενημερωθεί για το διακύβευμα θα πάρουν το ψηφοδέλτιο και θα δούνε τι γράφει.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σοβαρολογείτε κ Παπαμακάριε; Να πω για το ψηφοδέλτιο είναι μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Ακόμα και στο δημοψήφισμα της χούντας ήταν δύο τα ψηφοδέλτια, γιατί οι στοιχειώδεις όροι της ισότιμης παρουσίασης των επιλογών επιβάλλουν δύο ψηφοδέλτια. Εδώ, είδαμε το πρωτότυπο να είναι σε ένα ψηφοδέλτιο, είδαμε να αλλάζει και η ελληνική γλώσσα. Το Ναι ή Όχι να γίνεται Όχι ή Ναι ,αλλά θα πω αυτό που έγραψε και ο Αρκάς στη γελοιογραφία του,  ότι πάλι καλά που δεν έχουν βάλει και στην πίσω σελίδα το Ναι. Επίσης,  ούτε επί χούντας  οι Υπουργοί δεν μάζευαν τους υπαλλήλους των Υπουργείων τους για να τους πούνε τι να ψηφίσουν.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Το ίδιο κάνετε και εσείς.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Συγνώμη, Θυμάστε ποτέ Υπουργό να μαζεύει τους υπαλλήλους του Υπουργείου του, να τους πει τι να ψηφίσουν;

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Δεν γίνεται αυτό δηλαδή;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πότε έγινε αυτό κ. Παπαμακάριε;

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Πάντοτε από  κάθε Κυβέρνηση.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πότε έγινε; Γιατί, τώρα, δεν είναι μόνο,  ότι τους μαζεύουνε, βγάζουνε και e-mail ,  κρεμάνε πανό στα Υπουργεία   τους για το Όχι. Είναι ή δεν είναι ένας κανόνας, ότι  μία Κυβέρνηση σε ψηφοφορίες -ειδικά κρίσιμες ψηφοφορίες-  πρέπει να φέρεται υπηρεσιακώς, για να μη σάς πω, ότι θα έπρεπε να έχουν αλλάξει σε υπηρεσιακά Υπουργεία. Θέλω να μου πείτε μία περίπτωση με όνομα και επώνυμο.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Ποια Κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε τον Οργανισμό  του Δημοσίου για να μπορέσει να κερδίσει εκλογές πιέζοντας τους υπαλλήλους του Δημοσίου;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Περιμένω όνομα και επώνυμο.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Σάς είπα,  ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, ο τάδε Υπουργός, εκείνη την ημέρα, γιατί εγώ θα σας πω,  ότι προχθές ο κ. Κατρούγκαλος μάζεψε τους υπαλλήλους του Υπουργείου του και είπε να ψηφίσετε Όχι. Σας λέω όνομα και επώνυμο. Πείτε μου αντίστοιχα ένα όνομα και επώνυμο Υπουργού του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Η κάθε Κυβέρνηση, όλοι οι Υπουργοί .

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αφήστε τα η κάθε Κυβέρνηση. Ποιος;  όνομα επώνυμο; .Να έρθουμε, όμως, στην ουσία,  είναι κρίσιμη η ψηφοφορία. Η ουσία είναι αυτό που λέει όλος ο κόσμος και δεν θα σας πω τι λέω εγώ, αλλά άκουσα, ότι στραφήκατε για το τι λένε οι ξένες Κυβερνήσεις. Ο κ. Γιούνκερ σύμφωνα με τα όσα μάς είπε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας, τον ευχαρίστησε κιόλας και είπε ότι «είναι ο μόνος που προσπάθησε για συμφωνία και τον ευχαριστώ». Μάθατε τι είπε χθες το βράδυ ο κ. Γιούνκερ;

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Κακώς τον ευχαρίστησε

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι είναι βέβαιος ότι τελικά δεν θέλανε συμφωνία. Αλλά αφήστε και τον κ. Γιούνκερ , πέστε ότι ο κ. Γιούνκερ είναι Χριστιανοδημοκράτης.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Όχι δεν λέω αυτό.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τον Κ  Μαζάουερ τον Αριστερό ιστορικό τον ξέρετε;

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Καταρχήν θεωρώ τον κ. Γιούνκερ ένα αναξιόπιστο πρόσωπο διότι δεν μπορεί ένας  Υπουργός που έκανε πλυντήριο τη χώρα του στα μαύρα, στις μίζες να είναι αξιόπιστος. Το ξέρετε κ. βουλευτά.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: κ. Παπαμακάριε όταν κάνεις διαπραγματεύσεις δεν μπορείς να λες είναι αναξιόπιστος. Είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Και λοιπόν;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτά να τα πείτε στον κ. Τσίπρα που τον ευχαρίστησε.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Ασκούμε κριτική στον κ. Τσίπρα διότι φαντάστηκε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα είδος αξιοπιστίας. Ακόμα και επί δικής σας Κυβέρνησης όταν προσπαθήσατε να βάλετε κάποιες κόκκινες γραμμές στη συμφωνία παρενέβησαν και ρίξανε την Κυβέρνηση Σαμαρά  ή δεν είναι έτσι;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η αλήθεια είναι ότι, αν μάς είχανε προτείνει αυτά που πρότειναν στον κ. Τσίπρα το Φεβρουάριο θα είχαμε κλείσει μία πάρα πολύ καλή συμφωνία τώρα θα ήμασταν στην προληπτική γραμμή στήριξης και έξω από τα μνημόνια, αλλά – δυστυχώς- αυτή η ευκαιρία παρήλθε. Τον Μαζάουερ τον Γερμανό ιστορικό , Αριστερός είναι , τον ξέρετε; Που έχει γράψει ένα βιβλίο πάρα πολύ καλό για τις ναζιστικές θηριωδίες στην Ελλάδα την εποχή της κατοχής; Ξέρετε τι γράφει σήμερα ο κ. Μαζάουερ;

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Τι γράφει;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Ότι είναι πλέον βέβαιος ότι ο κ. Τσίπρας ήθελε να φτάσει σε αυτό το σημείο και να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ. Γιατί το ερώτημα που μου μένει είναι, αν έτυχε ή πέτυχε αυτή η κατάληξη. Αν έτυχε λόγω της ασχετοσύνης των κυβερνώντων ή αν πέτυχε γιατί αυτό ήταν κατά βάθος το σχέδιό τους. Γιατί  δέστε κατά σειρά . Παίρνουν τη νωπή εντολή μην ξεχνάτε,  ότι μέχρι πριν από δύο εβδομάδες  λέγανε «δημοψήφισμα αποκλείεται , αφού έχουμε νωπή εντολή». Τώρα, είπανε δημοψήφισμα. Βέβαια,  πριν από λίγο μάς λέγανε,  «ότι δεν θα κλείσουνε οι τράπεζες». Κλείσανε οι τράπεζες . Τώρα, λένε «δεν θα βγούμε από το ευρώ». Θα το δούμε. Σημειώνω ότι ο  κ. Τσίπρας χθες στο διάγγελμά του μπορεί να είπε, ότι εγγυάται ότι θα ανοίξουν οι τράπεζες . Αναρωτιέμαι πώς μπορεί να εγγυηθεί,  γιατί δεν υπάρχει το αντίστοιχο ρευστό σε χαρτονομίσματα στις τράπεζες, στην ελληνική οικονομία με τη φυγή των καταθέσεων που έγινε. Τον ακούσατε να λέει «δεσμεύομαι,  ότι θα μείνει η Ελλάδα στο Ευρώ»;

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Βέβαια.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, σάς καλώ να ανατρέξετε στο κείμενο και να μου βρείτε το απόσπασμα που λέει δεσμεύομαι ότι η Ελλάδα θα μείνει στο Ευρώ.  Δεν δεσμεύεται για αυτό .  Από τις 20 Φεβρουαρίου πανηγυρίσανε για τη δημιουργική ασάφεια της συμφωνίας με τους εταίρους . Τελικά, καταφέρανε να υπογράψουνε μνημόνιο χωρίς να πάρουνε λεφτά. Αντί να πάρουνε λεφτά χωρίς μνημόνιο,  υπογράψανε μνημόνιο χωρίς λεφτά. Προσέξτε, τώρα μία συνέπεια πολύ σοβαρή. Πανηγυρίσανε, επίσης, γιατί λένε «τη σκοτώσαμε την τρόικα» τώρα πια διαπραγματευόμαστε με τους θεσμούς. Προσέξτε, πόσο χειροτέρεψε την κατάσταση αυτό. Γιατί, όσο ήταν η «επάρατη» τρόικα ήταν υποχρεωμένοι οι τρεις θεσμοί να συνεννοηθούνε μεταξύ τους και να έρθουν με μία ενιαία θέση. Με την κατά μόνας συζήτηση με τους θεσμούς  που επέλεξε ως «υπερήφανη» στάση η Κυβέρνηση  βρέθηκε  αντί για έναν  συνομιλητή ενιαίο να έχει 21. Γιατί δεν ήταν μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Κομισιόν και το ΔΝΤ , αναβαθμίσανε το ρόλο του Eurogroup,  όπου έχει βαρύνουσα γνώμη ο κάθε Υπουργός κάθε μίας χώρας και βρέθηκε η Ελλάδα, όπως αποκάλυψε και ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών χθες, το πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν η Γερμανία ήταν οι μικρές χώρες  της ανατολικής Ευρώπης,  που δυσφορούσανε και το δείχνανε με κάθε τρόπο. Γιατί εκεί ο μέσος μισθός είναι 300 ευρώ, η σύνταξη είναι 100 ευρώ και δανείζανε αυτές οι μικρές χώρες την Ελλάδα με επιτόκια μικρότερα απ’ ότι δανειζόντουσαν οι ίδιες. Καταφέρανε να κάνουνε αυτό το τεράστιο στρατηγικό τακτικό  λάθος  στις  διαπραγματεύσεις. Μετά είπανε «κερδίζουμε χρόνο» , αφήνανε να περάσει ο  χρόνος . Ο χρόνος είναι πάντα υπέρ του ισχυρότερου. Και φθάσαμε σε αυτό το σημείο με την πλάτη στον τοίχο. Μην έχετε καμία αμφιβολία,  ότι αυτό που κρίνεται την Κυριακή  είναι αν τα παιδιά μας  και τα εγγόνια μας  θα μεγαλώσουν σε μία Ελλάδα της Ευρώπης ή αν θα ξαναγυρίσουμε σε μία «ψαροκώσταινα» , στις παρυφές της Ευρώπης.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Να σάς πω ορισμένα στατιστικά στοιχειά τα οποία αναφέρονται από την Eurostat  για το τι έχει συμβεί στην Ελλάδα μέχρι τέλους του 2014. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι απολύθηκαν, 30% των επιχειρήσεων έκλεισαν, 38% μείωση των μισθών, 45% μείωση των συντάξεων, 25% μείωση του ΑΕΠ,  30% του εισοδήματος των νοικοκυριών , 42,8 % αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, 190, 5 % αύξηση της ανεργίας και μπορώ να αναφέρω ένα σωρό άλλα.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και μπορώ να σάς αναφέρω  και εγώ και άλλα. Έχετε δει τα στοιχεία των τελευταίων πέντε μηνών ;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και λέω αυτή την Ευρώπη θέλουμε ως Έλληνες;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ότι περάσαμε μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση το γνωρίζουμε όλοι. Ότι η ελληνική κοινωνία δοκιμάστηκε στα όρια της, ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας βρέθηκαν να βλέπουν τη ζωή τους να καταρρέει …

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Εδώ δεν μιλάμε για όρια μιλάμε για καταστροφή.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το θέμα είναι η διαφορά μεταξύ μίας μεγάλης ζημιάς και μίας απόλυτης καταστροφής. Γιατί και αυτό, που οδηγήσανε σαν δίλημμα τους Έλληνες,  να μη σας πω βέβαια για το ερώτημα που τίθεται στο δημοψήφισμα, γιατί όχι  μόνο είναι  αντισυνταγματικό- έχει καταγγελθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο– και αλήθεια είναι πολύ δημοκρατικό να μπουκάρουνε μέσα  στον Δικηγορικό Σύλλογο για να μην πάρουνε αποφάσεις όπως αντίστοιχα κάνανε και στο Τεχνικό Επιμελητήριο; Αυτά σας ικανοποιούν σαν δημοκρατική λειτουργία;

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Όχι, βέβαια και τα έχουμε κατακρίνει αυτά.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτά , όμως,  τα βλέπετε κατά συρροή. Θέλω να σας επισημάνω ότι όταν τα γίνονται  κατά συρροή μπορεί να είναι και στρατηγική .

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Εγώ σάς έκανα ένα ερώτημα και δεν μου απαντάτε. Αυτή τη συμπεριφορά της Ευρώπης θέλουμε;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ξέρετε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή; Το ξέρετε,  ότι δεν έχουμε τραπεζικό σύστημα; Εσείς αισθάνεστε υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια,  βλέποντας τους συνταξιούχους να λιποθυμάνε στις ουρές; Αισθάνεστε υπερηφάνεια βλέποντας τον συνταξιούχο, που έχει πληρώσει μία ζωή, να περιμένει να πάρει 60 ή 120 ευρώ;

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Ποιος ευθύνεται κ. Κεδίκογλου;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ποιος ευθύνεται; Συγνώμη,  αλλά εδώ και πέντε μήνες υπάρχει υποτίθεται υπεύθυνη Κυβέρνηση . Είναι η ίδια Κυβέρνηση, κ Παπαμακάριε,  που σάς είπε ότι δεν θα κλείσουνε οι τράπεζες.  Είναι η ίδια Κυβέρνηση που, όταν ανακοίνωσε το δημοψήφισμα είπε : «είναι μία υπέροχη νύχτα» με αλαζονεία , με αυταρέσκεια .

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Ξέρετε,  ότι  το ποιος θα ανοίγει και θα κλείνει τις τράπεζες το κλειδί το έχει ο κ. Ντράγκι.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Όχι , αφήστε τα αυτά. Είναι παραμύθια της Κυβέρνησης.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Είναι παραμύθια κ Κεδίκογλου;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι παραμύθια. Η υπογραφή για το κλείσιμο των τραπεζών είναι της Κυβέρνησης , είναι του κ. Βαρουφάκη.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Σάς παρακαλώ τώρα. Να κάνουμε μία συζήτηση που να βασίζεται σε αντικειμενικά γεγονότα. Μη μου λέτε ότι δεν έχει το κλειδί των τραπεζών ο Ντράγκι. Σας παρακαλώ πολύ.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: κ. Παπαμακάριε, πρέπει να καταλάβετε ότι υπάρχουν κανόνες. Κανένας δεν σου δίνει λεφτά χωρίς όρους. Θυμάστε που σάς είπα προεκλογικά , ότι πιστεύουν ότι θα πάρουν τζάμπα λεφτά; Λεφτά χωρίς καμία δέσμευση και ότι αυτό δεν γίνεται; Δυστυχώς,  επαληθεύτηκα, όπως επαληθεύτηκα  για πάρα πολλά που σάς είπα στην προεκλογική εκπομπή.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Στο δια ταύτα. Εσάς, την Κυριακή το Ναι τι πρεσβεύει;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Την Κυριακή το Ναι πρεσβεύει την ελπίδα να ξαναμπούμε γρήγορα σε δρόμο ανάπτυξης. Να σας πω, από τώρα , ότι αυτή η συμφωνία πρέπει να αλλάξει, γιατί να υπενθυμίσουμε, ότι  ο κ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος  παροχές 12 δισεκατομμυρίων και έφθασε ο ίδιος να υπογράφει μέτρα 8 δισεκατομμυρίων ευρώ , 20 δισεκατομμύρια ψέμα. Η συμφωνία για την Ελλαδα,  όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, όποιο και αν  είναι το νόμισμά μας, ευρώ ή δραχμή, όποια και να είναι η επόμενη Κυβέρνηση, όποιος και αν έχει την ευθύνη για τις τύχες της χώρας θα πρέπει να ισοσκελίσει έσοδα και δαπάνες σε όποιο νόμισμα και να είναι. Τα 8 δις που πρότεινε ο κ. Τσίπρας,  ήταν για να ισοσκελίσει τις δικές του αυξημένες δημόσιες δαπάνες. Γιατί αυτούς τους πέντε μήνες η Ελλάδα κατάφερε να αυξήσει ακόμα παραπάνω τις δημόσιες δαπάνες  της σε ανεξέλεγκτο κόστος. Ο νόμος Κατρούγκαλου για παράδειγμα είναι αγνώστου δημοσιονομικού  κόστους. Σε 11 άρθρα έλεγε χαρακτηριστικά:  «κόστος κατ’ εκτίμηση του επισπεύδοντος Υπουργού». Μας έλεγαν ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατά προσέγγιση το υπολογίζει στα 70-80 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Εγώ θέλω να σας ρωτήσω συγκεκριμένα πράγματα. Καταρχήν την πρόταση των θεσμών την έχετε δει,  ποια είναι. Συμφωνείτε;  εσείς θα συνυπογράφατε μία τέτοια πρόταση;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εγώ θα συνυπέγραφα και θεωρώ επιβεβλημένο η Ελλάδα να μην κάνει ελλείμματα. Να ισοσκελίσει τα έσοδα και τα έξοδά της.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Άλλο σας ρωτάω. Με τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Έχω μία εμπειρία δύο ετών από διαπραγματεύσεις  και όπως αποδείχτηκε μάλλον κάναμε καλύτερες διαπραγματεύσεις…

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Δεν μου απαντάτε στο συγκεκριμένο  ερώτημα.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σάς απαντάω. Αυτό που ζητάνε οι δανειστές είναι να πετύχεις τους στόχους. Το πώς θα τους πετύχεις είναι δικό σου θέμα. Είναι τα γνωστά ισοδύναμα. Αντί να αυξάνεις τους φόρους , μπορείς να μειώσεις τις δαπάνες. Αντί να υπερφορολογήσεις μία οικονομία σε ύφεση μπορεί για παράδειγμα να εφαρμόσεις το ενιαίο μισθολόγιο στους δημοσίους υπαλλήλους, γιατί φαντάζομαι θα συμφωνείτε ότι δεν πρέπει ένας  μηχανικός στο Υπουργείο Οικονομικών να έχει διπλάσιο μισθό από ότι σε ένα άλλο Υπουργείο.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Εσείς γιατί δεν τα κάνατε αυτά στα 2,5 χρόνια κυβέρνησης;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό ήταν στο σχέδιο για το 2015. Ήταν στον προγραμματισμό μας.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Γιατί δεν τα κάνατε, περάσανε 2,5 χρόνια.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να δεχθώ κ. Παπαμακάριε την κριτική, για το  ότι δεν τρέξαμε αρκετά γρήγορα ορισμένες μεταρρυθμίσεις. Να σας πω πρώτος ένα λάθος μας,  ότι το πλεόνασμα των 500 εκατομμυρίων ευρώ αντί να έχει μοιραστεί σε πεντακοσάρικα,   έπρεπε να έχει πάει σε φοροελαφρύνσεις,  να έχει πάει  για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αυτά ήταν λάθη που κάναμε. Κάναμε λάθη, αλλά δεν φτάσαμε την Ελλάδα στην  πτώχευση. Κρατήσαμε την οικονομία ζωντανή. Με απώλειες, με θυσίες  και αυτό που θέλω να πω είναι , ότι η μόνη ελπίδα για να μπούμε γρήγορα  σε ρυθμό ανάπτυξης είναι  35 δισεκατομμύρια ευρώ  μαζί με τη συμφωνία είναι και 35 δις για ανάπτυξη στην Ελλάδα, γιατί να τα χάσουμε αυτά;

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Λέτε για το πακέτο Γιούνκερ.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Λέω για το πακέτο Γιούνκερ . Λέω για την ποσοτική χαλάρωση του κ. Ντράγκι. Λέω για σειρά μέτρων σε όλη την Ευρώπη που προωθούνε την ανάπτυξη και η Ελλάδα είναι εκτός.  Σας λέω ότι  για να έχει μέλλον  η Ελλάδα πρέπει να είναι στην Ευρώπη. Δίνουμε μάχη για την Ελλάδα της Ευρώπης και λέμε Όχι στις προσπάθειες να μάς βαλκανοποιήσουνε.

ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ: Σας ευχαριστώ και αντιλαμβάνομαι ότι εσείς υποστηρίζετε και ψηφίζετε Ναι με τα μπούνια.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Με όλη μου την καρδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου